Motive pentru care ar trebui sa inveti o limba straina (partea III)

“Mi-ar placea sa stiu o limba straina, dar…”
Exact cum scriam si in articolele precedente, a gasi scuze pentru a evita invatarea unui lucru nou si complet strain este un obicei pe care, din pacate, l-am avut fiecare dintre noi, cel putin o data in viata. Invatarea uneia sau chiar a mai multor limbi straine este deja o necesitate, in lumea in care totul s-a transformat din national in international si cand comunicarea este cea mai importanta unealta de care ne putem folosi. Iata in continuare doua motive pentru care ar trebui sa iei in considerare invatarea unei limbi straine:
Vei deveni mai bun la invatare
Pe masura ce inveti o noua limba straina, procesul de invatare ti se pare din ce in ce mai simplu. Motivul este simplu: cu fiecare limba noua invatata, descoperi cai de a invata mai rapid si de a deveni mai eficient. Cu alte cuvinte, inveti mici “trucuri” care te ajuta enorm.
Pe masura ce petreci timp invatand o noua limba, devii din ce in ce mai constient de ce anume este ineficient la tine si ajungi sa iti pui la punct aceste ineficiente. Vei ajunge sa inveti din ce in ce mai rapid si vei deveni poliglot chiar inainte de a-ti da seama de acest lucru.
Bucura-te de operele de arta chiar in limba in care au fost create
Gandeste-te cat de important este sa intelegi ce se vorbeste in filme, chiar si fara subtitrare. De asemenea, sa poti citi o carte in limba in care a fost scrisa si sa intelegi exact mesajele care au fost transmise de catre autor. Muzica este inca o forma de arta pe care este ideal sa o intelegi in limba ei “natala” pentru a putea simti cu adevarat puterea ei.
Sigur ca poti gasi traduceri si adaptari atat la filme, cat si la carti si la muzica, dar acestea nu vor ajunge niciodata la inaltimea variantelor originale. Este binecunoscut faptul ca in procesul de traducere se pierd detalii importante si ca uneori se deformeaza si sensul initial.